Heureka – månnoderna!

Alltså. Jag har studerat astrologi i över trettio år. Jag har koll på planeterna, transiterna, husen, aspekterna, ascendenten, mc, ja, allt som går att tolka. Men två detaljer i horoskopet har jag struntat i under alla dessa år: Chiron och … månnoderna.

Men så råkade jag lyssna på en podcast, en amerikansk, där man pratade med stor entusiasm om månnoderna. Och jag blev helt såld. Där fanns ju nyckeln till allt! Ja, i alla fall till de frågor som bryr mitt huvud just nu och sedan några år tillbaka: vad är syftet med mitt liv? Och varför gör jag inte det som mitt syfte säger mig att göra? Varför gör jag något helt annat, som inte leder någon vart.

(Nåja, någon vart leder det ju, men liksom inte…dit.)

Det är nämligen så här. Eller först det tekniska. Det säger inte mig så mycket, men månnoderna utgör skärningspunkterna som uppstår när Månen i sin bana runt Jorden korsar Jordens ekvator. Det sker två gånger och därför har man norra månnoden och södra månnoden i sitt horoskop. De står mitt emot varandra och ligger alltså i  varsitt stjärntecken och i varsitt hus.  Och vad det betyder är det riktigt intressanta.

Kanske är det så för dig, det är det definitivt för mig, att du skulle vilja göra saker som du känner att du blir bubbligt lycklig bara över att tänka på: stå på scen, sjunga, måla, starta eget, dansa inför publik, bli stå-uppkomiker, starta en podcast, skriva en bok, vad vet jag. Men någon slår dig i huvudet och säger: ”är du galen, vem tror du att du är, inte kan väl du—inte kan väl jag..?”. Nej, nog bäst att bli vid sin läst och inte utmana sig själv för mycket, återgå till att läsa böckerna du önskar att du hade skrivit, dra ett skämt på lunchrasten för kollegor du känner dig bekväm med, gömma dina alster i byrålådan hemma. Du går tillbaka till det trygga, hemvanda, your comfort zone. Men nånstans gnager det i dig, av allt du egentligen skulle vilja göra, men inte vågar, och aldrig törs. Eller?

Den norra månnoden är den punkt i horoskopet som visar dig var dina utmaningar ligger, vad du kan utvecklas, var din potential finns. Den pekar på ditt livs syfte, för guds skull! Glöm den inte! Om du kikar på teckenplacering och husplacering, så ser du varthän det barkar. Eller borde barka.

Den södra månnoden är din comfort zone, det är där du känner dig trygg, det är det du redan kan, det du kommer in i detta livet med. Uppehåll dig inte där för länge! Visst, du kan gå tillbaka och tanka trygghet, men sen ska du röra dig åt andra hållet, år den norra månnoden. Och utmana dig, samla på dig erfarenheter, som gör att du utvecklas. Och kommer närmre ditt sanna jag och ditt egentliga syfte i det här livet.

Låter det vettigt? Ja okej, men hur gör jag detta nu då? Jo själva noderna, eller i alla fall den norra (den södra ligger mitt emot) hittar du i ditt horoskop. Gå in på http://www.astro.com för att få fram ditt horoskop. Titta sen efter den här symbolen Bildresultat för symbol north lunar node Där har du din norra månnod. Se vilket tecken den ligger i och vilket hus. Ta fram den södra som ligger i motsatt tecken och hus. Känns egenskaperna hos det stjärntecknet bekanta och trygga för dig? Låt säga att den södra noden ligger i fiskarna. Då är du van vid att använda din intuition, det är det sättet du lär dig saker på, så som du upplever världen. Mitt emot ligger norra noden i jungfruns tecken, och jungfrun är ju mer praktisk och jordnära, tar sig an livet på ett analyserande och kritiskt sätt. Båda tecknen är måna om andra människor och sätter inte sig själva i första rummet, men de hanterar livet på olika vis. I det här livet behöver du agera lite mer som jungfrun, vara mer praktisk och noggrann, inte bara flyta med utan egentlig riktning.

Låt säga att södra noden ligger i skytten, då är man van vid att vara oberoende av andra, gå sin egen väg med eller utan sällskap och ägna sig åt de stora filosofiska frågorna, gärna tala om för andra hur de ska tänka, om tillfälle ges (eller tas, det gör det snarare med skytten). Man kan vara burdus och tala för sin egen sanning utan att förstå att andra också kan ha sin. Mittemot ligger tvillingarna, som är mycket mer förtjusta i andra människor och gillar att utbyta åsikter och tankar med vem som helst som har något att bidra med. Det kan vara smått och stort, oviktiga petitesser men helst underhållande. Man rör sig fritt bland folk och är beroende av gemenskapen (om än inte hur länge som helst). Man har också en förmåga att förmedla sina tankar och idéer, kommunikation är ju tvillingarnas bästa gren. Så där kan man se att skytten har samlat på sin mycket kunskap (i sina tidigare liv) och nu borde ägna tid åt att förmedla den till andra, dela med sig, helt enkelt.

Beroende på vilket hus månnoderna ligger i, vilket är mer specifikt för var och en eftersom månnoderna ligger i samma tecken under ett par år och flera i samma generation har månnoderna i samma tecken, ser man på vilket område man kan möta sina utmaningar och använda sin potential.

Jag kommer säkert att återkomma till månnoderna, för det finns mycket att hämta ur de positionerna. Så vi hörs igen, helt enkelt! Vill ni diskutera olika placeringar, skriv gärna i kommentaren!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s